„Tři jedničky“ pro Ondřejskou

Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary je vzdělávacím subjektem s tradicí, bohatými zkušenostmi a kvalitním zázemím. Působení školy je hluboko zakořeněno v povědomí odborné i laické veřejnosti v našem regionu. V tomto školním roce si škola připomíná úžasných 111 let své činnosti v Ondřejské ulici.

Historie školy

1904 Spolek Arbeirterheim postavil budovu, která byla užívána jako lidový dům a ubytovna pod názvem Deutschen Volkshaus.

1912 Započetí přestavby budovy na učňovskou školu.

1913 Do budovy přemístěna Handelsfortbildungsschule ( Obchodní pokračovací škola ) a od 1.9.1913 zahájena výuka 304 žáků, z toho 7 české národnosti. Postupně byly do výuky uvedeny obory kuchař, pekař, cukrář, puškař, cínař, kovář, krejčová, vyšívačka, modistka, parukář, holič, kadeřnice, sedlář, brašnář, obuvník, čalouník, malíř a lakýrník, instalatér, elektrotechnik, fotograf.

1914 V období I.světové války odchází řada chlapců přímo ze školy do armády.

1918 Po vzniku Československa škola pokračuje jako Gewerbliche Fortbildungsschule (živnostenská pokračovací škola) vyučující v německém jazyku tytéž obory až do roku 1942.

1942 Za II.světové války byla budova školy v letech 1942 – 1945 využívána jako vojenský lazaret a ubytovna válečných uprchlíků.

1947 Obnovení činnosti školy ve vyučovacím jazyku českém v oborech keramik, strojní zámečník, automechanik, instalatér, hodinář, zlatník, později v oborech služeb.

1960 Po restrukturalizaci odborného vzdělávání byly ve škole vyučovány obory kuchař, číšník, řezník, uzenář, prodavač, krejčí, švadlena a fotograf.

1976 Škola se nově profiluje pro sektor obchodu s obory obchodník a prodavač se zaměřením na sortiment potravinářského, smíšeného a průmyslového zboží, textilu a oděvů, obuvi a kožené galanterie, domácích potřeb, hodin a klenotů.

1990 Postupný přechod vzdělávacího portfolia od obchodních oborů ke gastronomickým.

1999 Škola v Ondřejské ulici je sloučena se Středním odborným učilištěm stravování a služeb Karlovy Vary, které se do budovy přesunulo ze svého působiště na třídě T.G.Masaryka 3.

2015 Název školy je upraven na současný – Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary.

2018 Připojení části zrušené SOŠ a SOU Nejdek ke škole a převzetí oboru Stravovací a ubytovací služby.

     

Vzdělávací nabídka školy je nyní zaměřena na gastronomii doplněnou populárním oborem Kadeřník. Prostupnost mezi jednotlivými stupni středního vzdělávání je na škole zajištěna existencí tříletých oborů s výučním listem, čtyřletých oborů s maturitní zkouškou a nástavbového studia.

Sídlem školy je historická budova v malebném prostředí Ondřejské ulice přímo nad lázeňským centrem města, kde probíhá teoretická výuka žáků. Rekonstruovaná budova školy je pro potřeby výuky vybavena moderní cvičnou kuchyní, školním kadeřnictvím, odbornými učebnami, didaktickou technikou, odbornou knihovnou, bezpečnostními systémy a informačními technologiemi. V budově školy je pro žáky zřízen bufetový provoz. Teoretickou výuku zajišťuje kolektiv zkušených pedagogů.

Mimořádnou pozornost věnuje škola praktickému vyučování žáků, které pod vedením zkušených mistrů – učitelů probíhá v provozech významných a renomovaných hotelových společností i restaurací města a regionu. Prostředí Karlových Varů a těchto zařízení garantuje odbornému růstu žáků neomezené možnosti. Pro úspěšné uplatnění na trhu práce, poskytujeme našim žákům příležitosti získat ve zvoleném oboru nadstandardní vědomosti a dovednosti  formou gastronomických a kadeřnických kurzů a prezentací vedených uznávanými odborníky. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, v nichž získali již mnohá ocenění.

Škola je průkopníkem nových forem duálního vzdělávání realizací dnes už velmi známého projektu restaurantu La Hospoda, ve kterém bylo vytvořeno sdružení s komerčním partnerem za účelem provozování restaurace, která vytváří dokonalé podmínky pro praktické vyučování. Provozujeme také netradiční školní jídelnu.

Zahraniční aktivity včetně odborných praxí jsou zaměřeny na Německo a Itálii. Odborné práce našich žáků viditelně doprovázejí významné společenské akce města i kraje. Naši absolventi působí v gastronomii a hotelnictví na mnoha významných profesních postech.

Škola je členem Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se kterou každoročně pořádá prestižní celostátní gastronomickou soutěž žáků středních škol „Lázeňský pohárek“.

Škola je nositelem našeho nejvyššího gastronomického vyznamenání, zlatého řádu Magdaleny Dobromily Rettigové a naši žáci již dvakrát získali titul juniorského kadeřnického mistra střední Evropy.

Vzdělávání v současné době prochází bouřlivým vývojem a škola nemůže žít pamětí a zásluhami. Velkou vývojovou dynamiku mají na škole moderní vyučovací strategie a metody, vzdělávání se digitalizuje, rozvíjejí se nové formy komunikace s žáky a k blízké realizaci jsou připraveny velké stavební a IT projekty.

111